Statutory Document No. 288/01

MERCHANT SHIPPING REGISTRATION ACT 1991

FISHING VESSELS (TONNAGE AND REGISTRATION)
(AMENDMENT) REGULATIONS 2001

Approved by Tynwald : 19" June 2001
Coming into operation : 1% July 2001

In exercise of the powers conferred on the Department of Trade and Industry by sections 44,
46, 47 of and Schedules 2 and 3 to the Merchant Shipping Registration Act 1991 @, and all
other powers enabling it in that behalf, the following Regulations are hereby made-

Citation and commencement

1. These Regulations may be cited as the Fishing Vessels (Tonnage and Registration)
(Amendment) Regulations 2001 and, subject to section 76(4) of the Act, shall come into
operation on the 1* July 2001.

PART I

TONNAGE MEASUREMENT OF FISHING VESSELS OF UNDER 15 METRES
LENGTH OVERALL

Interpretation

2. In these Regulations -
“the Act” means the Merchant Shipping Registration Act 1991;
“authorised measurer” means -
@) a surveyor of the Department, or

(b)  a measurer appointed by an organisation authorised for the purposes of these
Regulations to carry out the measurement of fishing vessels by the
Department ;

“breal(<b’)’ has the same meaning as in the Merchant Shipping (Tonnage) Regulations
1998 *7;

“Department” means the Department of Trade and Industry;

@ 1991 c. 15. Functions transferred to the Department of Trade and Industry by SD 51/97

(b) SD 513/98 Price £1.40 Price Code A



“fishing vessel” has the same meaning as in section 78 of the Act.

“length overall” means the distance between the foreside of the foremost fixed
permanent structure and the afterside of the aftermost fixed permanent structure; and
“fixed permanent structure” includes any portion of the hull which is capable of
being detached, but which is fixed in place during the normal operation of the vessel.
It does not include functional arrangements such as safety rails, bowsprits, pulpits,
stemhead fittings, rudders, steering gear, outdrives, outboard motors, propulsion
machinery, diving platforms, boarding platforms, rubbing strips and fenders, other
than where such functional arrangements are designed to replace any part of the hull
that has been removed.

Application

3. This Part applies to fishing vessels of less than 15 metres length overall which are
registered, or are to be registered, under Part 111 of the Act.

Tonnage of Fishing Vessels of less than 15 metres

4. A fishing vessel to which this Part applies, shall be measured, and its tonnage
calculated by an authorised measurer in accordance with the rules specified in Schedule 1.
Measurement and Issue of Certificate

5. Q) After measurement, the authorised measurer shall issue a certificate specifying
the ship's tonnage and build and such other particulars describing the identity of the ship as
may be required by the Department.

2 The tonnage and other particulars stated in the certificate shall, unless any
alteration is made in the particulars of the vessel, or it is shown that its tonnage or
measurements have been erroneously recorded, be taken to be as recorded in the certificate.

3 On re-measurement of a vessel any certificate of measurement in force in
relation to the vessel shall be invalid and the authorised measurer shall issue a new
certificate in place thereof.

PART 11

TONNAGE MEASUREMENT OF FISHING VESSELS OF 15 METRES AND OVER
LENGTH OVERALL

Amendment of the Merchant Shipping (Tonnage) Regulations 1998

6. The Merchant Shipping (Tonnage) Regulations 1998 shall be amended as follows -



1) In regulation 2(1) for the definition of “length overall” there shall be
substituted -

“ “length overall” means the distance between the foreside of the foremost fixed
permanent structure and the afterside of the aftermost fixed permanent structure; and
“fixed permanent structure” includes any portion of the hull which is capable of
being detached, but which is fixed in place during the normal operation of the vessel.
It does not include functional arrangements such as safety rails, bowsprits, pulpits,
stemhead fittings, rudders, steering gear, outdrives, outboard motors, propulsion
machinery, diving platforms, boarding platforms, rubbing strips and fenders, other
than where such functional arrangements are designed to replace any part of the hull
that has been removed.”.

@) After regulation 12 the following new Part shall be inserted -
“PART lIA

MEASUREMENT OF FISHING VESSELS OF 15 METRES AND OVER
LENGTH OVERALL

12A. (1) Subject to paragraph (2), this Part applies to fishing vessels of 15
metres or more length overall but less than 24 metres registered length which are
registered or are to be registered under Part 111 of the Act for which the ascertainment
of tonnage is required by section 7 of the Act.

(2)  Fishing vessels which were first registered before 1% July 2001, shall
be remeasured in accordance with this Part no later than 31st December 2003.

12B. A fishing vessel shall be measured by an authorised measurer.

12C. Regulation 4(2), (3) and (4) and regulations 5, 6 and 7 shall apply for the
measurement of tonnage of vessels to which this Part applies as they apply for the
purposes of Part Il.

12D. The authorised measurer shall, if it is in order to do so, issue a certificate in a
form approved by the Department.

12E. Where alterations are made to the dimensions, arrangement, construction,
capacity, use of spaces, or permitted draught of the vessel such as would cause an
increase in the tonnage, the existing measurement shall cease to be valid, any
certificate shall be delivered up to and cancelled by the issuer and the owner of the
vessel shall make an application for it to be remeasured in accordance with regulation
12B.”.

3 In regulation 16 (Penalties), for “or 14(9)” there shall be substituted “, 12E
or 14(9)”.



Revocation

6. The Merchant Shipping (Tonnage) (Isle of Man) Regulations 1988 © are revoked.

Amendments

7. The public documents mentioned in Schedule 2 are amended to the extent specified
in that Schedule.

©) GC 336/88



Regulation 4 SCHEDULE 1

RULES FOR THE MEASUREMENT AND CALCULATION OF TONNAGE OF
VESSELS TO WHICH PART | APPLIES

1. The measurements of the vessel shall be ascertained as follows:-
Length

(1)  The length shall be measured from the foreside of the foremost fixed
permanent structure to the aftermost part of the rudder post, or in a vessel not
having a rudder post, to the foreside of the rudder stock at the point where the
rudder stock passes out of the hull. In vessels not having a rudder post or
rudder stock, measure to the aftermost part of the stern or transom.

Breadth

(2)  The maximum breadth of the vessel shall be measured to the outside of the
shell, planking or plating.

Depth

(3) The depth amidships shall be measured in one of the following ways:-

(i) from the underside of the upper deck on the centre line to the
upperside of double bottom plating or to the top of the normal line of
open floors or timbers as the case may be or, where no frames or
timbers are fitted, to the inside of the hull on the centre line;

(i) for open vessels, from the upper edge of the shell or the upper strake
of planking or plating to the upper side of bottom frames or timbers on

the centre line.

Where a ceiling or insulation is fitted on the tank top, its thickness up to a
maximum of 8 cm shall be deducted from the measurement.

2. The tonnage of the vessel shall be calculated as follows -

(1)  The registered length, registered breadth and registered depth in metres shall
be multiplied together and the product thereof shall be multiplied by the
factor 0.16. The result shall be the registered tonnage of the vessel, except for
those vessels to which paragraph (2) also applies.

(2) For vessels with a break or breaks above the line of deck the mean length,
mean breadth and mean depth in metres of the space or each of the spaces
thereby formed shall be multiplied together, then the product for each space
so measured shall be multiplied by the factor 0.35 and the results shall be
added to the figure obtained by the calculation set out in paragraph (1). For
such vessels the final result shall be the registered tonnage of the vessel.



Regulation 7 SCHEDULE 2

1.

AMENDMENT OF ENACTMENTS

Amendment of GC 392/91

The Merchant Shipping (Registration of Fishing Vessels) Regulations 1991 @ shall be
amended as follows -

(1)

The following definitions shall be inserted in the appropriate alphabetical order in

Regulation 1(2) -

“maximum continuous engine power” has the same meaning as “engine power”
in Article 5.1 of Council Regulation (EEC) No. 2930/86 © (defining
characteristics for fishing vessels);

“Member State” means any State which is a member of the European
Economic Community;

“modification explanation” means the clear explanation, referred to in Article
3.3 of Commission Regulation (EEC) No. 1381/87 ¥ (establishing detailed
rules concerning the marking and documentation of fishing vessels), of the
method

by which any modification of engine power has been carried out;

“permanently de-rated engine-power” means a modification of the maximum
continuous engine power referred to in Article 3.3 of Commission Regulation
(EEC) No. 1381/87,

@) After regulation 13 (Declaration of Manx Character) the following sections

shall be added -

“Survey and measurement of vessels

13A. (1) A fishing vessel shall before registration be measured by an
authorised measurer and her tonnage calculated in accordance with the tonnage
regulations.

2 After measurement the authorised measurer shall issue a certificate
specifying the vessel’s tonnage and build and such other particulars describing the
identity of the vessel as may be required by the Department. The certificate shall be
delivered to the Department before the vessel may be registered.

(3) Subject to paragraph (4), a fishing vessel which is being :

@ registered for the first time which has been measured and its
tonnage ascertained within the previous 12 months; or

(b) re-registered within 12 months of its registration on the Register
ceasing, or

(d)
)
(f)

GC 392/91
OJ No L 274, 25.9.86, p. 126
OJ No L 132, 21.5.87, p. 9.



(© a vessel which was previously registered in the United Kingdom
and was measured in accordance with provisions equivalent to
these Regulations, or

d) a vessel of 15 metres or over length overall which was
previously registered in a Member State and was measured in
accordance with the provisions of Council Regulation 2930/86
as amended by Council Regulation 3259/94 @,

shall not be required to be measured, and its tonnage ascertained, again in accordance
with the tonnage regulations, if a declaration is made by the owner confirming that the
measurement and tonnage details have not changed from those previously provided to
the Department.

4) The Department may direct, if it thinks it appropriate, that such
declaration be provided by an authorised measurer.

Engine power of fishing vessels registered on Part 111 of the Act
13B. (1) This regulation applies where any of the following applications is
made on or after 1% July 2001 -
@) an application under regulation 5 to register a fishing vessel;
(b) an application under regulation 28 to record a change in the
ownership of a registered fishing vessel or share in such vessel;
or
(©) an application under regulation 29 to record a change in the
length, breadth or engine power of a registered fishing vessel.
(2) When making an application referred to in paragraph (1), the
applicant shall submit:

@) details of the maximum continuous engine power, determined
in accordance with Article 5 of Council Regulation (EEC) No.
2930/86, and

(b)  where an engine is permanently de-rated, the modification
explanation.

Remeasurement of engine power

13C. Where the Department is not satisfied that the engine power details notified
to it, or recorded, for any fishing vessel are correct, it may require the owner to have
the engine power measured in accordance with Article 5 of Council Regulation
(EEC) No. 2930/86 and to notify the details to it.

(¢))

OJNo L 339,29.12.94 p. 11



Register entries
13D. Where the engine power details of a vessel are submitted the Department
shall record the following information in the Register -

@ the maximum continuous engine power in kilowatts, or, if the owner
notifies the Department of a modification, permanently de-rated
engine power in Kilowatts,

(b) the number of cylinders,
(©) the number of engines,
(d) the number of revolutions per minute,

(e) the modification explanation.”.

3) In regulation 46 -
@ The following paragraph shall be inserted after (4A) -

“(4B) Any owner who contravenes paragraph 13B(2) shall be guilty
of an offence.”.

(b) In paragraph (5)(c), for “paragraph (4)” substitute “paragraphs (4), (4A)
and (4B)”.
4) The following paragraphs shall be added in Schedule 2 (Certificate of
Registration) -

“20.  maximum continuous engine power, in kilowatts, or if the owner notifies the
Registrar of a modification, permanently de-rated engine power in kilowatts;

21.  maodification explanation.”.
2. Amendments of GC 393/91
In regulation 3(6) of the Merchant Shipping (Small Ships Register) Regulations 1991", the
following words shall be deleted -

@ “or Part | of the Merchant Shipping Act 1894 (Act of Parliament)” and

(b) “or certificate of mortgage or sale”.
3. Amendments of SD 513/98

The Merchant Shipping (Tonnage) Regulations 1998 shall be further amended as follows -
1) In regulation 2 for the definition of “cargo spaces” substitute -

“ “Cargo Spaces” means enclosed spaces appropriated for the transport of cargo
which is to be discharged from the ship, provided that such spaces have been
included in the computation of gross tonnage. Such cargo spaces shall be certified by
permanent markings with the letters CC (cargo compartment) to be so positioned that
they are readily visible and not to be less than 100 millimetres in height;”.

(hy  GC393/91



2 In regulation 7 -
@) for the formula for the calculation of net tonnage substitute -
“NT =KoV [ 4d 12+ Kz [Ny+ N, »
10 J

D)J L
(b) for the definition of “V.” substitute -

,_
w

“V, = total volume of cargo spaces in cubic metres;”.

DATED 21° May, 2001
David North,

Minister for Trade and Industry

EXPLANATORY NOTE
(This note is not part of the Regulations)

These Regulations specify the new requirements for measuring the tonnage of fishing
vessels and give effect to Council Regulations (EEC) No. 2930/86 and (EEC) No. 3259/94
defining the characteristics of fishing vessels -

Part | of the Regulations provides that fishing vessels of less than 15 metres length
overall will continue to be measured in accordance with the existing simplified measurement
system as specified in Schedule 1. Part Il amends the Merchant Shipping (Tonnage)
Regulations 1998 to require all fishing vessels of 15 metres or over length overall to be
measured for tonnage in accordance with the 1969 Tonnage Measurement Convention.

Schedule 2 specifies the following consequential and miscellaneous amendments -

@) The Merchant Shipping (Registration of Fishing Vessels) Regulations 1991 are
amended to introduce a requirement for the maximum continuous engine
power to be recorded in the register.

(b) In Regulation 3(6) of the Merchant Shipping (Small Ships Register)
Regulations 1991 redundant references to the 1894 Act and to “certificates of
mortgage” are removed.

(© Minor corrections are made to the Merchant Shipping (Tonnage) Regulations
1998.



